004

Výlety do okolia Kadane

Cez víkendy sa nenudíme. Relaxujeme na výletoch, turistických výchádzkach, v divadle … V piatok 3.októbra sme zhliadli drámu jednoaktovku “Parížsky kat” v podaní ochotníkov  z divadelného súboru “Navenek” z Kadane.

04.októbra sme sa odviezli motoráčikom tzv. “Doupovskou drahou” z Kadane  do Krásneho Dvora na ” Jablečný den”- podzimnú slávnosř úrody. Program dňa prebiehal na nádvorí zámku, v zámockom parku, záhrade, vo veľkom zámockom sále. Na nádvorí pod stánkami predávali rôzne jablčné dobroty: štrúdle, záviny, koláčiky, ako aj nápoje  a jablčné mušty. Na javisku vystupovali deti z MŠ, ZŠ, ZUŠ, umelci na chodúloch a kastelánka so starostom vyhodnocovali najlepšie jablkové štrúdle a koláče. Vo francúzskej záhrade mohli návštevníci zhliadnuť bábkové divadlá a na Podzámockej lúke sokoliari prezentovali svoje umenie a zároveň si deti prišli na svoje pri jazde na koni, na opičej dráhe, či na koči ťahanom koňmi. Nakúpili sme jablká, koreniny, bylinky, čaje… Domov sme sa vracali opäť na motoráčiku, spokojné, aj keď trošku unavené, obohatené o nové zážitky a pekné myšlienky.

05. októbra, na pozvanie mladej farmárskej rodiny z Kadane, sme sa vybrali na statok Špičák na workshop ” Domácí spracování mlíka “. Videli sme výrobu čerstvého mäkkého syra. Poučili sme sa o syrovátke a jej využití – syrovátkové nápoje. Po ochutnávke výrobkov sme sa prešli po gazdovstve, nazreli sme do stajní, na lúku s pasúcimi sa kravami, ovcami, husmi. Obdivovali sme mladú farmarskú rodinu Stratinskovcov s akým nadšením a presvedčením budujú svoje hospodárstvo. Ich 3-ročný synček Pepík navštevuje MŠ RADUŠKA, kde pomáham aj ja a Zuzka.

V pondelok 06. 10. sme sa zúčastnili na odhalení ” Orloje “na Nábreží Maxipsa Fika v Kadani. Výtvarné dielo v podobe hodinového stroja pražského orloja. Plastiku vytvoril umelecký kováč Karel Meloun z Klášterce nad Ohří. Dielo, ktoré je vysoké viac ako 5 metrov, zhotovil na objednávku mesta a vzťahuje sa k slávnej histórii mesta. Mikuláš z Kadane  sa totiž v roku 1410 výraznou mierou podielal na zdokonalení Pražského orloja.

V stredu 08.10. sme boli na výlete vo svetoznámych kúpeľoch Karlove Vary. Prechádzali sme sa po meste, navštívili Múzeum Jana Bechera-zoznámili sme sa s históriou výroby svetoznámej becherovky  – že vraj” 13. karlovarského prameňa”. Pri pozeraní dokumentárneho filmu sme degustovali 3 druhy z tohoto slávneho moku, aby sme následne zišli do reštaurácie a posilnili sa výborným ukrajinským borščom. Naša prehliadka  pokračovala výstupom na rozhľadnu Diana, kam sme sa vyviezli zubačkou. Pohľad z výšky na mesto a okolie bol nádherný, keďže aj počasie nám vyšlo. Vrátili sme sa do mesta, prešli po kolonáde a prechádzali sme sa okolo prameňov. Základom liečby je pitie prameňov. Termálne karlovarské pramene patria medzi najúčinnejšie minerálne vody na svete. Najvýdatnejším z prameňov je ” Vřídlo”. 12 karlovarských prameňov slúži v prvom rade k pitnej liečbe.

Očarené historrickými kúpeľnými budovami, atmosférou a výhľadom na mesto a nákupmi suvenírou a orginálnej Becherovky sme sa opäť vlakom vrátili domov do Kadane  a na ubytovňu, aby sme si vystreli svoje unavené nohy a spomínajúc na pekné zážitky, zaľahli do postelí. Ďakujeme našej koordinátorke Stanke, že nás na tomto výlete sprevádzala a z projektu financovala cestovné a vstupenky.

V piatok  10.10. sme opäť zasadli do kresiel v KZ Orfeum, aby sme si pozreli komédiu ” 8 žien a 1 mŕtvy muž za zatvorenými dverami” v podaní divadla “Navenek”.

V nedeľu 12.10. sme so Stankou a jej dvoma deťmi cestovali do Klášterca nad Ohří, aby sme si prezreli novogotický zámok Kláštorec nad Ohří, ktorý sa nachádza na brehu rieky Ohře s 10 hektárovým  dendrologicky bohatým parkom. Prezreli sme si Múzeum českého porceelánu, ako aj japonského, čínskeho a európskeho porcelánu. V tento deň bola otvorená aj výstava lega a vernisáž ” Lego show ” .

Ďakujem Stanke, že nám umožňuje tieto výlety, a tak nás obohacuje o nové poznatky a krásne zážitky. Všetky doterajšie blogy napísala Mária.